Salamullahi'alaikum... Terima kasih kerana sudi ziarah blog Perisai Mahkota - Tinggalkan jejak anda, komen pada entri, klik pd tempat-tempat yg boleh di klik dan jangan lupa untuk follow jugak yer..hihi. Jazakumullah khairan kathir. ^_^

Jalan Kehidupan

Sunday, November 28, 2010

Hamba Musafir

Sampai saat ini aku masih mencari-cari erti hidup. Menyingkap tabir gelap, cuba mencari siapa aku.

Siapakah aku?
Aku mengerti, diriku adalah si kerdil ciptaan Allah. Bukan menafikan kehebatan ciptaanNya, tetapi kekerdilan ini melambangkan aku ini hamba. Hina penuh nista. Sedari alam roh, aku dianugerahkan bermacam-macam nikmat. Sehingga direhatkan di alam rahim ibuku sebelum mengerah keringat berpenat lelah di alam dunia.

Sehingga di pertengahan jalan. Aku merasaka Dunia ini amat besar bagiku tanpa aku sedar alam Akhirat lebih besar. Maka dengan nikmat dunia yang terasa besar ini membuatkan aku aku leka bercanda. Aku mengaut sebanyak mungkin kekayaan, aku merosakkan sesama makhluk, aku mengkufuri nikmat Tuhan. Kelalaianku kian menjadi seiring dengan bertambahnya usiaku. Hubunganku dengan Allah entah ke mana bahkan hubungan sesama insan aku persiakan.

Perintah Tuhan jadi ukuran. Segala apa yang aku lakukan di alam dunia ini adalah tertaktluk pada aturanNya. Pertamanya aku wajib percaya bahawa yang menjadikan Dunia ini adalah Dia, dan Dia jua lah yang menjadikan alam yang selainNya. Lebih dari itu bukan hanya pencipta, tapi jua mengatur segala gerak kerjanya.

Jika di alam dunia, adanya alam semesta. Langit dan bumi asas penceritaannya. Dijadikan malam waktu untuk melepaskan segala penat setelah seharian penat bekerja membanting tulang. Namun selang masa yang diberikan, mengarahkan jasad mengabdi diri pada Sang Pencipta. Manakala setiap masa menginginkan manusia berfikir dan terus berzikir.

Saturday, November 27, 2010

Khilaf yang ke-seribu kali!


Salamullahi'alaikum...

     Setelah banyak kerosakan yang telah aku lakukan, kini aku sedar betapa susah untuk Ikhlas menjadi diri sendiri. Kata hati milik sendiri, tapi sengaja mendengar bisikan luar dengan harapan mampu berubah. Sedangkan lupa akan hakikat diri. Dia 'orang besar' yang berperisai ampuh tapi aku cuma 'orang kecil' berbaju lusuh bertongkat rapuh.

     Aku sering berbicara soal hati. Bagaikan aku pakar penyelam yang bisa menyelam ke dalam dasar lautan hati. Segala yang ku fikir tentang hati, akanku persembah dalam bait-bait puisi. Tapi aku lupa bahawa yang ku lakukakn semua itu bukan dari gerak keikhlasan, tapi semata-mata mencari pandangan meraih sokongan. Segalanya penuh 'ujub, riya' dan takabbur.

     Walaupun benar yang ku lakukan semuanya untuk merawat barah hati sendiri, tapi keangkuhan nafsu keinginan telah mecengkam seluruh penjuru hati. Aku menangis sendiri. Mengenang dosa yang makin lama makin menjadi. Penawarnya masih tak kelihatan apa lagi ingin merawat sendiri, aku memang tiada upaya.

     Hancur hatiku, bila kata-katanya seakan ingin menutup diari yang masih di awal perjalanan. Ikatan suci yang diikat pada Syariat telah kuruntuhkan hanya dengan sekelip mata. Begitu lama mengambil masa mendirikannya, tapi dek kebodohanku, segalanya musnah dalam sekali hambur. Sumpah seranah yang ku tabur pada diri sendiri, langsung tak mengambil berat tentang hati insan-insan lain.

Ummu Balqis...
Abah, Umi... Ayah, Ma...
Adik, Dikman...

     Mereka ternyata antara nama yang teramat aku sayang. Tapi mengapa dalam saat kemarahan, aku dengan senang melupakan mereka? Hinanya aku di hadapan mereka. Jika mereka tahu dosa apa yang telah ku lakukan, entah aku ini layak untuk teruskan hayat bersama mereka atau sebaliknya.

     Segalanya telah dipersembah. Mata-mata yang melihat telah membaca karangan 'bodoh' ku abad ini. Aku bagai memuaskan diri sendiri tanpa sedar tanganku sedang mecarik-carik kepingan hatinya. Tergamak aku berlaku zalim, memperbodohkan diri sendiri. Maka, jelas aku terhutang. Aku perlu membayar segala kesalahanku ini walaupun tidak dituntut sebarang pampasan.

Maafkan aku...
Semoga Allah menjauhkanmu dari fitnah liar...
dan semoga kita sama-sama mengambil ibrah dari apa yang telah berlaku.
~perisaimahkota

Sunday, November 21, 2010

Hentikan Tangisanmu!

Salamullahi'alaikum...


Hentikanlah tangisanmu! Kerana walau selebat mana hujan, ia pasti akan berhenti...

Hujan yang turun bagaikan mutiara,
Berkilau bersinar berkerdipan,
Subur menghijau bumi terbentang,
Dan bayu berpuput lembut

      Mengapa dirimu terus-terusan menangis? Hentikanlah segera tangisanmu kerana hujan akan berhenti walau seteruk mana keadaannya. Ribut akan pergi, guruh akan pulang ke kampung asalnya manakala kegelapan sang langit akan segera digantikan dengan cahaya. Pancarannya pasti dirasa menembusi atap-atap keresahan. Sebentar lagi, segala kesedihan pasti akan lenyap sekelip mata.

     Perhatikan setiap ciptaan Tuhan, nescaya segala masalah akan sirna ditelan zaman. Salah satu tanda ciptaan Tuhan adalah hujan. Kewujudannya tidak dapat diduga apatah lagi diubah walau dengan cara apa sekalipun. Sehinggakan teknologi canggih cuba untuk mencipta hujan buatan, namun kehebatan hujan asli langsung tidak dapat diganggu gugat. Seperti mana barang ‘ori’, ia sudah pasti mempunyai daya tarik dan nilai sahamnya yang tersendiri.

'Fisiologi' Hujan


     Bagaimana terhasilnya hujan? Rata-rata umat manusia yang pernah melalui alam persekolahan akan mengetahui bagaimana terbentuknya hujan. Mengikut kajian sains hayat, hujan terhasil daripada serapan wap dari sumber air di bumi sama ada laut, sungai dan sebagainya. Ia diangkat naik ke ruang lapisan atmosfera, lalu membentuk gumpalan awan yang semakin lama semakin menebal.

     Setelah gumpalan mencapai tahap tertentu di tambah pula dengan pertembungan antara gumpalan awan yang lain, maka bermulalah suatu fenomena alam yang biasa kita lihat. Warna alam bertukar dari terang dek sinar mentari berganti mendung, suram dan gelap akibat gumpalan awan yang menutupi sinar suria. Seterusnya cuaca mendung itu akan kekal, sehinggalah turunnya hujan.

Friday, November 19, 2010

Rindu Hamba

Salamullahi'alaikum...

     Perkongsian kali ini adalah luahan rasa dalam bentuk puisi. Puisi rindu hamba pada hamba. makhluk pada makhluk. Tak tertahan rasanya tanggungan ini ditahan sekian lama. Pernah ada yang menyebut, sehari tidak bersua bagai setahun masa yang dinanti. Oh, hebatnya kuasa cinta yang dialir bersama rindu. Indah, penuh makna sehingga lelah untuk dibicara. 

     Namun, seringkali iman menasihati agar harus mengawal perasaan ini. Kerana takut-takut memakan diri. Di dunia akan merasakan ketenangan terawang-awangan, nampak samar tapi tak mampu dicapai. Apatah lagi di akhirat pasti ada balasan yang menanti. Yang ditakuti adalah akibat tunduk pada fitnah hati, maka akan rosaklah segala kehormatan diri.


     Kesinambungan daripada cinta maka akan terbit perasaan rindu pada yang dicintai. Para pejuang Allah taala yang mencintai Tuhannya pasti akan merindui syahid. Seorang suami yang mencintai isterinya pasti akan merindui isterinya jika berjauhan. Begitulah seterusnya.

     Rindu menurut para ulama ialah sesuatu perkara yang berlaku kerana terlalu mencintai seseorang. Maka terkadang rindu dibaluti dengan sikap berjaga-jaga. Terkadang ada juga yang terlalu berlebih-lebihan dalam mengungkapkan kalimah rindu sehingga melangkaui batas yang diletakkan oleh Syarak. 

     Bukanlah semua rindu itu sesuatu yang tidak baik dan menjijikkan. Kerana rindu yang dihiasi dengan iman dan taqwa akan menatijahkan sesuatu yang terbaik bagi sang perindu.
Rindu seperti yang kita ketahui, merupakan perkara yang berlaku selepas hadirnya cinta. Maksudnya, bila cinta mekar maka rindu akan hadir secara tidak langsung. Rindu juga adalah merupakan amalan hati yang mana manusia tiada kuasa untuk menghalangnya.

Buat insan yang bergelar 'Ayah'

Salamullahi'alaikum...

     Waktu tenang sebegini mengingatkan diriku pada yang jauh. Namun jauhnya tetap dekat di hati. Semoga Allah menjauhkan diri dari fitnah yang tak mampu kutanggung. 

     Sayup dari corong pembesar suara komputer riba ini, sebuah lagu nasyid yang cukup menyentuh jiwa. 'Saat Lafaz Sakinah'.. inilah lagu yang dimaksudkan. Lagu ini cukup bermakna buat diri. Bukan bermaksud aku pernah melaluinya, tapi mungkin akan pernah. InsyaAllah.

     Buat 'Ayah'.. dengarlah lagu ini, 'Saat Lafaz Sakinah'. Mungkin makna dari lagu ini, adalah suara hati 'ayah' saat aku membuktikan lafaz sakinah di hadapanmu kelak. Biiznillah... Semoga Allah memberkati segala usaha sepanjang kehidupan 'ayah' dan keluarga. 

Ghuraba - Lirik Nasyid

Salamullahi'alaikum...


غرباء غرباء غرباء غرباء
غرباء غرباء غرباء غرباء
Ghurabaa`, ghurabaa`, ghurabaaa` ghurabaa`
Ghurabaa`, ghurabaa`, ghurabaaa` ghurabaa`

غرباء ولغير الله لا نحنى الجباة
Ghurabaa` do not bow the foreheads to anyone besides Allah

غرباء وارتضيناها شعارا للحياة 
Ghurabaa` have chosen this to be the motto of life

غرباء ولغير الله لا نحنى الجباة
Ghurabaa` do not bow the foreheads to anyone besides Allah

غرباء وارتضيناها شعارا للحياة 
Ghurabaa` have chosen this to be the motto of life
-------------------------------------------------

Sunday, November 14, 2010

Kata-Kata Indah (Motivasi Diri) 2

Salamullahi'alaikum...
Sekali lagi, kata-kata motivasi atau peringatan diterbitkan buat renungan bersama. Semoga jalan mujahadah ini membuahkan hasil buat diri kita. 


Ujian, peperiksaan, imtihan, dugaan, nilaian, peperangan, pertempuran, pergolakan, perbalahan, pergocohan, perlawanan.. adalah mmpunyai mtlamat yg hmpir sama..

iaitu..ingin segera ditamatkan!..
krn ia suatu pnyeksaan..huhu... (~_~)
Setinggi2 ujian adalah penghisaban di Mahkamah Allah!~
Kata pujangga; "Jika seutas tali sudah sangat meregang, nescaya ia akan segera putus!"
(ertinya: Jika persoalannya sudah trlalu kritikal, makatunggulah sahaja jalan keluarnya).
Allah berfirman,"Barangsiapa yang bertakwa kepada Allah, nescaya Dia akan mengadakan baginya jalan keluar.}(QS. Ath-Thalaq: 2)
~yakinlah dgn janji Allah.

Puisi dari Tanah Suci - wirtten by 'Abah'

Salamullahi'alaikum...


Alhamdulillah.. Petang sebegini damai skali buat sang burung yg tak prnah lelah dr mnikmati udara segar. Terbang bebas ke sana ke mari sambil berkicau riang. Bayu tenang melengkapkn lagi cerita, bahawa betapa indah kuasa alam. Ia jelas membuktikan bahawa benarlah ia ciptaan Yang Maha Indah, Yang Maha Kuasa. Tiada yang mampu menandingi ciptaanNya, apatah lagi menandingi zatNya.

Sambil merenung kehalusan ciptaan Ilahi, tanpa sedar hatiku telah terbawa ke satu tempat. Tempat itu jauh dari tempat yg aku berada sekarang. Impianku sejak dulu ingin menjejakkan kaki ke sana. Yang lebih aku harapkan adalah agar aku dapat terbang ke sana di usia muda ini. Entah berapa kali aku menitiskan air mata penuh pengharapan. Merenung tepat ke dalam hati, menghisab kehinaan diri...timbul pertanyaan, adakah layak aku dipanggil oleh Tuhan untuk sujud di hadapan Baitullah?

Hatiku menangis...

Friday, November 12, 2010

Kecelaruan Obsessif Kompulsif ( obsessive compulsive disorder /OCD)

Salamullahi'alaikum...


Pernahkah anda merasa ragu-ragu atau was-was?
Apakah yang anda lakukan jika anda was-was?

Di bawah diperjelaskan bagaimana OCD merupakan penyakit was-was.

Contoh 1: Anda merasa was-was semasa mengambil air sembahyang . Di dalam hati anda berulangkali berkata-kata" sudah basuh tangan ke belum, rasanya sudah, rasanya belum (obsession)" Lantaran perasaan was-was ini anda akan mengulang prosedur mengambil sembahyang ini sekali lagi (compulsion). Jika anda mengulang prosedur itu banyak kali sehingga mengambil masa yang lama dan melambatkan aktiviti anda. Ini dianggap OCD.

Contoh 2: Anda seorang yang terlalu pembersih. Di kotak kepala anda hanya terfikir kuman berada di merata tempat. Kuman ada di tangan kerana anda telah memegang kerusi di dalam bas yang telah dipegang orang lain. Mungkin orang itu memgang najis dan tidak cuci tangan. Fikiran ini menghantui anda, berulang-ulang sehingga anda menjadi resah dan risau ( obsession) . Kerisauan anda berkurang jika anda mula mencuci tangan ( compulsion). Jika anda kerisauan ini berterusan dan anda mencuci tangan anda berulang kali sehingga mengambil masa yang lama ini dipanggil OCD. Terdapat pesakit yang mencuci tangan 5-6x sehingga tangan ekzema. Ada yang mandi sehingga 2-3 jam sehingga lewat ke kuliah.

Sunday, November 7, 2010

Menggapai sinar bahagia

Salamullahi'alaikum... 


Teruskan mengalir duhai permata
segalanya kupersembahkan hanya padamu
aku kerdil
saat bermula hingga kini
malu pada diri sendiri
kerana menagih kesetiaan seorang bidadari

Duhai sang putri
Diri ini cuba untuk sempurna
Tapi bagaimana
mengenang dosa-dosa yang tak daya dipikul
saban hari makin bertambah
seringkali aku tersilap
kerana melepaskan benih2 dosa padanya

Duhai sang kekasih
aku lemah memikirkan
jika benar aku sayangkn dia
mengapa aku trus mmbiarkan dosa2 silamku
turut terhuni dlm jiwanya
ya, benar aku bersalah
aku bersalah,
krn mengabaikan amanah ini
amanah besar kurniaan dr Allah

Ya Allah
ampunkn aku..
Aku redha jika ini kifarahMu atas dosa-dosa ku...


~perisai mahkota

Saturday, November 6, 2010

Jika benar aku bersalah...

Salamullahi'alaikum...
Warkah khas ini ku tujukan buatmu, bakal teman setia hidupku.

Ya Allah, aku memohon ampun sekiranya kata-kata yang bakal kugarapkan ini bisa menghiris hati mahupun membelit ruang rasa seseorang insan. Maha suci Allah, dengan kelemahan sifat makhluk ini, aku hanya berharap Engkau bisa menjaga setiap penjuru lisanku agar tidak terjatuh ke ruang nafsu. Paling gusar buat hatiku adalah amarah. Na'uzubillah... Ya Allah, Tuhan Yang Maha membolak balikkan hati, tetapkanlah hatiku agar senantiasa thabat di atas jalanmu..

Duhai insan yang telah mencuri hatiku,
Maaf jika kisah semalam membuatkan air matamu sukar untuk dihentikan. Sejujurnya aku katakan, itu bukan maksudku. Tiada pernah sekalipun terlintas di hatiku untuk menyakiti jasadmu, apatah lagi Hatimu.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails