Salamullahi'alaikum... Terima kasih kerana sudi ziarah blog Perisai Mahkota - Tinggalkan jejak anda, komen pada entri, klik pd tempat-tempat yg boleh di klik dan jangan lupa untuk follow jugak yer..hihi. Jazakumullah khairan kathir. ^_^

Jalan Kehidupan

Sunday, November 6, 2011

Sesungguhnya Inilah Qurbanku

Pertama dan utamanya,
  nak ucapkan 'Salam Eidul Adha 1432 Hijrah' kepada sahabat yang mengenali..
     ..juga buat seluruh umat Islam di seluruh dunia..

~Semoga korban tahun ini lebih bermakna dari sebelum-sebelumnya.
Firman Allah Ta'ala : "Maka dirikanlah solat kerana Tuhanmu dan berqurbanlah." (Surah al-Kauthar:2)
Alhamdulillah..
   Eidul Adha tahun ni cukup bermakna buat aku..
 Takder banyak sangat bezanya dari tahun-tahun sudah, cuma yang paling bez kali ni...
aku diberi peluang oleh abah untuk jadi wakilnya sebagai 'orang yang dianggap mampu berqubran' (mengikut istilah ilmu fiqh > syarat-syarat qurban).

So, first time aku aqad jual beli yang berurusan dengan ibadat qurban ni..
Yang perlu aku lafazkan adalah "saya beli lembu ni 1 bahagian daripada bahagian yang 7".

    Pastu plak.. tiba masa lembu nak disembelih, percikan darah yang pertama pada leher lembu tersebut terus diniatkan dalam hati.. "sesungguhnya inilah qurbanku yang sebenar untuk tahun ini".

   Selesai semua sekali.. dengan siat kulitnya, cincang tulang dan potong dagingnya.. agihan dilakukan seadil mungkin. Cuma yang menarik kat sini, kitorang tak guna pun dacing/penimbang. ^_^ Bukan sebab anti dacing, tapi semuanya jenis yang tak berkira ('mudoh baso, seney kiro' kata oghe kelatey).

Syukurlah.. semua berlapang dada.
Yang terlebih dan terkurang dihalalkan, janji semua dapat bahagian.
Yang satu menjadi tujuh, ikatan ukhuwah semakin teguh~
   (Amin~ InsyaAllah...)

               Daripada Aisyah r.a Nabi Muhammad s.a.w. telah bersabda yang bermaksud: "Tiada suatu amalan yang dilakukan oleh manusia pada Hari Raya Qurban, yang lebih dicintai Allah selain daripada menyembelih haiwan qurban. Sesungguhnya haiwan qurban itu pada hari kiamat kelak akan datang berserta dengan tanduk-tanduknya, bulu-bulunya dan kuku-kukunya, dan sesungguhnya sebelum darah qurban itu menyentuh tanah, ia (pahalanya) telah diterima disisi Allah, maka beruntunglah kamu semua dengan (pahala) qurban itu." (Riwayat al-Tarmuzi, Ibnu Majah dan al-Hakim)

Ok dah.. ^_^ Over all.. hari ni memang bez! hihi~

~perisaimahkota


9 comments:

nulhazwany abdul malik said...

emm tak dapat tengok qurban tahun ni. hujan :(

ummu muhammad said...

alhamdulillah...mudah2an amaln stp thun kite selepas ini..tahniah!

Hafriz Mohamad said...

syukran.. insyaAllah~
^_^

::Budak~hijaU:: said...

ambo tahun lepas brasa jugok masuk reb'ban..tahun nie tawakkuf lu..pitih banyok nak kena salur kat jalan lain..huhuhu.. (^^,)

Hafriz Mohamad said...

ok la.. asalkn ado pngalaman.
kwe xdop lg.. sbb tu kwe try taun ni.
Alhamdulillah.. lancar~

nurilhakim said...

selamat hari raya aidil adha juga :)

NOOR FATIN said...

salam aidiladha :)

ghost writer said...

diaminkan juga dari sini.

aminnn...moga hidup lebih berkat.

salam eidul adha.

Hafriz Mohamad said...

^_^

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails