Salamullahi'alaikum... Terima kasih kerana sudi ziarah blog Perisai Mahkota - Tinggalkan jejak anda, komen pada entri, klik pd tempat-tempat yg boleh di klik dan jangan lupa untuk follow jugak yer..hihi. Jazakumullah khairan kathir. ^_^

Jalan Kehidupan

Monday, February 14, 2011

Jeritan Ibu, Tangisan Anak

Salamullahi'alaikum...

Hari ni aku 'kerja' shif pagi. Dalam kesibukan tu, dua lagi bayi muslim telah selamat dilahirkan di dewan bersalin Hospital Kuala Kangsar. Maka dengan itu, lahirlah dua lagi mujahid dan mujahidah fitrah yang berstatus umat Muhammad SAW. Jika Rasulullah masih bersama kita, tentu Baginda akan berbangga dengan pertambahan bilangan umatnya. Selawat dan Salam ke atas junjungan Mulia Rasulullah SAW...sempena sambutan Maulid Nabi yang akan dilangsungkan esok (15 Feb 2011/12 Rabi'ul Awwal 1432H).

inilah permulaan kita...
 'Jeritan Ibu, Tangisan Anak'

Bila dah observe dua tiga kes kelahiran, aku dapat rasakan bahawa ibulah insan yang paling 'kuat' dalam dunia ni. Bukan senang nak jadi penyabar saat menanggung kesakitan. Sembilan bulan si ibu sarat mengandung, kini tiba pada detik kemuncak keperitan. Anaknya yang selama ini di bawa dalam kandungannya ke hulu ke hilir dengan penuh kasih sayang, berkongsi makanan, darah, air dan sebagainya... kini akan 'dilepaskan' untuk dibesarkan.

Seperti kes kelahiran pagi tadi. Aku dapat perhatikan si ibu mengerah sepenuh tenaga waktu dalam proses melahirkan anaknya. Betapa sakit yang dirasakan, hanya dia dan Allah sahaja yang tahu. Lafaz membesarkan Allah terus meniti di rekahan bibirnya...

"Allahuakbar... sakitnya!!! Allahuakbar......!!!" Nafasnya turun naik dengan cepat, urat darah timbul di permukaan kulit wajahnya, mata putihnya kini bertukar kemerahan. "errggghhhh...!!! ...bukan nak bertukar jadi pontianak, tapi bersabung nyawa untuk melahirkan seorang anak. 

Beberapa minit kemudian...

Jeritan si ibu berhenti serta merta, nafasnya dilepaskan perlahan-lahan dan semakin perlahan hingga kembali seperti asalnya. Tiada lagi kedengaran jeritan ibu... kerana warna suasana telahpun bertukar dan digantikan oleh tangisan anak.

Lenyap sudah keperitan ibu tatkala menatap wajah suci anaknya. Dibilang jari jemari lembut anaknya, diusap-usap kepalanya, dilihat juga mata si anak mula terbuka mencari-cari wajah kasih bonda... Saat si ibu mendengar anaknya menangis dalam pelukan, hilang segala derita sembilan bulan. Kesusahan dan keperitan selama ini bagai ditenggelamkan tsunami kehidupan. Kini, kebahagiaan memenuhi segenap ruang perasaannya.

"alhamdulillah..." setiap yang berada di dalam wad bersalin tersebut mengucapkan lafaz kesyukuran. Semuanya telah selamat. Selepas proses kelahiran uri dan bayi dimandikan, si ibu akan memberi bukti cinta pertamanya. Anaknya akan dipeluk dan diletakkan disisinya untuk diajar menyusu. Di sinilah berakhirnya sebuah pertarungan...

*****

Itulah situasi kat dewan bersalin pagi tadi... aku sempat tengok satu kes tu jer sebab nak kena cover tempat SN kat kaunter Wad Obstetrik & Ginekologi. Apapun, semua ok. Alhamdulillah...

Yang lucunya pulak, hari ni pagi-pagi lagi kena 'tazkirah pagi' dengan Sister Malligah. Ceritanya, masa doktor buat round (memeriksa pesakit dari katil ke katil), aku pun menyibuk la nak ikut jugak. Tengok apa doktor buat, dengar apa doktor cakap, dan ambil peluang untuk buat prosedur sama sepertimana yang doktor buat dan cakap. So, aku pun nak jugak la ambil peluang periksa bayi newborn. Merah-merah lagi kulitnya. comey... hihi.. ^_^

Biasa yang kita periksa kat bayi adalah kesihatannya secara umum dari hujung rambut sampai hujung kaki (head to toe). Pastu kita periksa fontanelle, rooting response, grasp response...bla bla bla. Dan sampai kepada part nak cek heart beat bayi tersebut, aku pun ambil la stetoskop yang diletakkan kat troli. Sister pun terus jerkah aku...

     "u ambil stetoskop u ker.. stetoskop wad?"
     "stetoskop wad, sister..." aku menjawab sambil tersengih bak kerang busuk.
     "u punya stetoskop pergi mana?"
     "ada dalam beg, kat bilik..." jujurnya aku menjawab. (chewah...hehe)
     "apa pasal duk dalam beg? u nak buat apa bagi letak dalam beg?... #$!^&%!!!

Kan? padan muka aku...ahakz.. Siapa suruh tak bawak stetoskop masa waktu bertugas? Sekarang terimalah balasannya. Tapi aku senyum-senyum jer. Sebab aku tahu, sister ni ok jer dengan student...hihi. Terima kasih yer, sister. Nanti saya akan bawak stetoskop saya ke mana sahaja saya pergi...hingga lah nak mendaki gunung pun saya akan bawak. (sister baca ni, mati aku... hik hik hik) ^_^

Lepas buat check-up, baby tu nangis. Aku cuba la pujuk. Tapi tak menjadi. Pujuk lagi, dia nangis lagi. Aku cuba memotivasikan diri... "sabar iklil, jangan gelabah." Tapi malangnya, makin kuat dia nangis. Ayoyo... kenapa ni? huhu...

bukan baby ni... baby lain. ni gambar dr google jer... ^_^

Bila dah siap periksa maknya, sister pun datang kat aku dan ambil dukung baby tu..kemudian bagi kat ibunya. Tiba-tiba senyap. Rupanya dia lapar...dapat susu terus diam. Adoyai... dalam hati aku dah pikir macam-macam dah. 'macam mana la aku nak jadi ayah orang nanti kalau bahasa tangisan bayi pun aku tak dapat nak fahami?' ish ish ish... Hampir dah aku nak main ketuk-ketuk pintu macam cerita Ahmad Albab. hihi... senget nyo la wei...

Pengalaman kat wad dan dewan bersalin ni aku akan ingat sampai bila-bila. Semuanya seronok walaupun kadang terpaksa menahan telinga mendengar benda-benda yang tak sedap didengar. Tapi ok jugak la... sebab semua tu kehidupan. Kalau sekarang aku tak kena marah, sampai bila-bila pun aku tak tahu yang aku ni banyak salah dan banyak benda yang masih tak tahu.

Ok lah... cukup dulu untuk kali ni. Kita cerita lain-lain kali pulak.

em.. em.. em...hihi. Jumpa lagi...
Wallahua'lam...^_^


~perisaimahkota

20 comments:

Hanim Mahali said...

seronoknya baca pengalaman ni... rasa cam de kat situ jugak masa kejadian.... alahai baby, ni yang tak sabar nak kawen nih... hehehehe...

Hafriz Mohamad said...

ish3..hihi.
klau ada pluang tgok, tgok jer.. skali mrasainya, kita akn ingat balik perti jerih mak kita dulu..

_____________________________

Mana ummu balqis ni ea? x mncul2 lg ni... hrmm..^_^

Cik TeN10 said...

haha..baby nangis sket da gelabah..cmne kl nt wife you kena g outsation.. you kena jga anak kembar 3?.. kelam kabut dibuatnya.. haha just gurauan ok.. :)

Ainul Mardhiah said...

bes kn3?..hehe..eh,yg azankan td ayah baby tu ker?..

emm..pasnih en iklil kne praktis jage baby a..sbb dh nk nikah kn?..praktis make perfect..so,jln pnyelesaiannyer ialah jdik bby sitor je la..pas exam nnt dh stat cuti sbln..so,bleh la kmpul2 duet ckit..hik3..

x sabar nyo nk posting kt LR pasnih..jeles dgr cter je..(^^)

ummu muhammad said...

kalau jumpe baby non muslim..doa2kan sekali..mane tahu dgn asbab doa kite kembali kpd fitrah die :)

ummufathi said...

hehe..lawak la awk ni, bby nangis pn gabra, kn latih tu, nnti ada bby sndr pnt la awk ketuk pintu, jd cm ahmad albab..hehe..study n terus study..banyak pahala brkhidmat dlm bidang awk tu..

kak long said...

kaklong ada 5 anak,seorang telah tiada..al-fatihah!
alhamdulillah semua nya lahir secara normal...

tapi....sakit seorang ibu sewaktu melahirkan akan hilang bila dengar bayi nya menangis dan terus menyusukan nya...sewaktu itu ibu pula akan menangis bila tegok dikurnia kan anak yang comel..:))

Hafriz Mohamad said...

Ahaa...ade pn ummubalqis. ^_^ mekaceh.
_____________________________________

Ainul Mardhiah: huhu.. xkompem la sape yg azankan, sbb lpas abis tgok kes tu, trus ke wad. kne jd pnunggu kt sane plak. xtau sapo yg azankn..
dh nk nikah? insyaAllah..xlame dh kot..^_^ senget nyo la wei lok ho..hehe

CikTen10 & Ummufathi: Mane ade gabra/gelabah ler.. hmpir2 jer sbb ibu2 kt katil sblah pndang laen mcm jer.. 2 yg x brape nk slesa ckit tu...hik2

UmmuMuhammad: InsyaAllah.. n Alhamdulillah stakat ni, doa yg Rasulullah ajarkan akn sntiasa bce pd bayi yg bru lahir.. x kira muslim @ nonmuslim.

Hafriz Mohamad said...

kaklong: a'ah..btul3.. bila nmpak wajah anak ade iras2 suami atau maknye sndiri.. lg kcintaan kpd bayi 2 mmbuak2.. kn3? ^_^
'ssungguhnya kami (krajaan Allah) mnjadikan mnusia dgn sbaik2 kjadian...'

ibuintan said...

salam maulidur rasul hafriz..

betuah dapat menyaksikan sama kelahiran insan baru ke dunia ini.. semoga ini akan menjadikan Hafriz seorang anak yang selalu mensyukuri nikmat Allah, juga sentiasa mendoakan kedua ibu dan bapa..

terima kasih kerana sudi singgah ke blog ibu

Hafriz Mohamad said...

insyaAllah..smoga dimakbulkan doanya...mekaseh yer.

emm..same2 jgk! ^_^

^bblovedd^ said...

salam kenal, seronok baca, tak sabar nak bersalin bulan 6 ni.. tp ade gak rasa takut nye.. nyee

FasiHaH SupiaN said...

Salam Hafriz...cerita yang inspiring....bakal menjadi doktor ke? seronoklah hari2 tengok baby comel :)

Hafriz Mohamad said...

W'salam wbt...

bloved: uwah..org baru! tahniah kak! hehe.. smoga selamat la nt hndaknye..

fasihah: mekaseh.. eh..bkn doktor, pembantu doktor jer..hihi. insyaAllah.. ^_^

ainulanique said...

~beruntung si bayi dapat menghirup udara Allah dan lahir pd tarikh yg sama seperti kekasihNya
~beruntung si ibu kerana Alhamdulillah permata hatinya lahir ke dunia selamat dan sihat..insyaAllah
~beruntung Iklil kerana dapat merasai pengalaman yang indah untuk dikenang dan dikongsi bersama
~beruntungnya kita semua....kerana ibu2 kita telah melahirkan kita...

wah...beruntungnya saya ^_^

Hafriz Mohamad said...

Alhamdulillah...hehe~

tp kdg2 malang jugak sbb keuntungan yg brlipat kali ganda ni la jarang sangat kita syukuri..
punca utamanya, mgkin krn kita x sdar yg kita ni tgah bruntung..huhu~

nono2612 said...

aih mcm mana nak kawen nih?
HAHAHA

JIJI YU said...

aku syang umi aku..aku akan sayangi bini aku..ibu kepade anak2 ku

Hafriz Mohamad said...

nono: InsyaAllah.. bab tu boleh dpupuk kmudian..hehe. ^_^

jiji: aku jg syg ummi aku.. dan ummi kpd anak2 aku. eheh... (tiru ayat). halal yer... ^_^

Puteri Balqis said...

Hargailah ibu kita=)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails